Grekisk sallad
Ingredienser
Tillagning
Klyv gurkan på längden och skiva tvärsöver. Klyfta tomaterna och skiva löken. Skölj och riv salladen i lagom stora bitar. Fördela sallad, gurka och tomater på tallrikar. Toppa med fetaost, lök och oliver. Smula lite oregano över. Servera med olivolja, balsamvinäger eller pressad citron och ett gott bröd
Vegetarisk lasagne med aubergine
Ingredienser
Ingredienser
1 aubergine
salt (efter smak)
olivolja (efter smak)
125 g färsk bladspenat
lasagneplattor, gärna färska
tomater
färsk basilika
färsk oregano
mozzarella eller mager gratängost
Tillagning
1. Skär auberginerna i skivor och lägg på ett fat. Strö över salt och låt stå ca 30 minuter. Skölj av och klappa dem torra.
2. Häll på olivolja och låt det sugas upp av auberginerna. Stek i stekpanna eller grilla tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Ställ åt sidan.
3. Förväll spenaten i kokande vatten i 10 sekunder och låt rinna av.
4. Smörj en ugnsfast form.
5. Lägg ett lager pastaplattor (använd stora färska) i formen och täck med skivade tomater, basilika, oregano, aubergine (äggplanta) och spenat.
6. Strö över hyvlad parmesanost och riven mozzarellaost.
7. Varva resten av ingredienserna.
8. Det översta lagret ska vara ost och färsk oregano samt tomat.
9. Grädda lasagnen i 175 grader ca 40 minuter eller tills lasagnen är genomvarm.
Tips
Man får tillägga champinjoner med aubergine
Borsjtj med chèvrecreme
Ingredienser
400 g Rödbetor
150 g Chèvreost
300 g Vitkål
200 g Morötter
1 st Gul lök
0,5 msk Neutral olja
2 st Buljongtärningar
2 klyftor Vitlök
0,5 msk Vitvinsvinäger
2 dl Gräddfil
1 tsk Honung
Salt
Peppar
Gott bröd till servering, gärna lite grövre.
Förbered grönsakerna
Skala 400g rödbetor, 200g morötter, 200g vitkål och 1 gul lök. Strimla grönsakerna i matberedare eller riv grovt. Spara gärna en liten rödbeta att finriva till servering.
Tillaga soppan
Fräs grönsakerna i en tjockbottnad kastrull i ett par teskedar olja. Grönsakerna ska bli lite mjuka men ej få färg. Tillsätt 1 liter vatten, 2 buljongtärningar, 2 pressade vitlöksklyftor, ½ msk vinäger och eventuellt 2 lagerblad. Låt soppan få ett uppkok och sjud sedan under svag värme under lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.
Tillred chèvrecremen
Mosa chèvrecremen med 2 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche. Tillsätt 1 tsk honung, salt och peppar efter smak. Smula eventuellt i lite torkad rosmarin eller timjan.
Servering
Servera soppan med bröd och chèvrecreme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar